information

 Checkout

 Følg udviklingen ...

 Vær årvågen ...

 Tag chancer ...

"Vær altid parat til at udforske verdenen med dens omskiftende teknologiske udvikling"

Mere info...

"Et anderledes CMS system med uanede muligheder, som sætter kunden i centrum med maximal grad af fleksibilitet"

mail
Validering XHTML 1.0 Strict
og Css

 

Skat.dk redesign - how could you?

SHARE    
Home  Design  Skat.dk redesign - how could you?

flattr this!

Alle større og mindre organisationer skal på et eller andet tidspunkt have opdateret deres website. Det kan være en større omgang, som kræver en mængde tid, mennesker og ressourcer. I dag gik skat.dk så i luften med deres nye design fra data4u.dk. Spacey - og eksperter og brugere på de sociale medier - er mildest talt ikke imponerede.

Designet af skat.dk

Det giver flashbacks tilbage til 1998, hvor internettet fortsat var en relativ ny dims, som folk gik til med en vis “lad os se, om det her virker"... kode- såvel som designmæssigt. Man kunne tolerere dårligt design og brugervenlighed i 1998, men det har man ikke kunnet de sidste mange år. Design skal spille, brugervenlighed/usability skal være selvindlysende og koden skal være sematisk, ordentlig og gennemtestet; ikke mindst, når kunden er en stor virksomhed med en masse krævende brugere som skat.dk

skat.dk redesign

Det ser ud til, at udviklerne bag det nye site har tænkt “mobile first". Det er der i sig selv ikke noget i vejen med. Mange brugere benytter deres telefoner eller tablets mere end desktop. Men det ser desværre ikke ud til, at udviklerne har taget et kig på sitet fra desktop. Faktisk ligner det lidt, at der linkes til et stylesheet fra 90'erne. Det er bare ikke godt nok. Her skal jeg ikke argumentere for, at design går forud for alt. Det gør det ikke. Men design er en væsentlig faktor i den samlede ligning, der skal få et site til at gå op i en højere ligning.

Hvad sker der med søgefeltet? Det er enormt! Søgefeltet er prominent placeret midt på sitet og man får som bruger lidt en snigende angst for det. Hvad skal man søge? Der er ikke angivet en “eksempel-tekst". Det ville være fint lige at skrive “søg fx på SU lån..." eller lignende i feltet. Så er vi lidt på vej.

Farverne er fine. Lad os gå så vidt. De passer fint til skat.dk og SKATs image generelt. Så langt så godt. Men når du så vil logge på, er der en praktikant (undskyld), som har tænkt “lad os forvirre brugerne lidt med den her svedige hover-farve":

skat.dk hoverNej, bare nej. Ved hover er det bedste nok at finde en anden og mere markant farveændring. Slider-menuen er i sig selv heller ikke vanvittigt troværdig.

Logoet er fint! For søren, hvor er det godt. Fungerer på retina og ser fint ud. Men det er mobile first igen. Hvis du skalerer dit browser-vindue på desktop, får du et afhugget logo - det er lidt en ommer.

Afhugget logo i responsiv visningFaktisk kunne vi godt have skat.dk mistænkt for at lægge siden online nu bare for at komme i gang med brugertests... helt gratis. For tjuhej, hvor får de megen brugbar feedback fra brugerne og eksperterne derude. Derfor skal vi ikke dvale ved designet længere... det er vi sikre på, at de nok skal rette op på. Ikk'?

 

Hvem er data4u?

Det er i dag første gang, jeg har hørt om data4u.dk. Det betyder ikke, at de ikke er noget ved musikken, og deres referenceliste vil da også vise, at de foruden SKAT har samarbejdet med Udenrigsministeriet, Danisco, IBM, Novo Nordisk og Berlingske Tidende. Store flotte referencer. De står også bag mirakel.dk og jeg skal undlade at blive alt for hård i min dom her, men jeg synes ikke, at det vækker den rette tillid til deres systemer. Men nok om det. Det er formentlig gæve gutter og gutinder, der knokler deres røv i laser der for at yde noget ganske særligt for kunderne... hvilket den glade Sabine Jensen fra SKAT bevidner:

data4u skat

Selvsamme Sabine er dog at finde overalt på nettet og det virker bare amatøragtigt at anvende et stockbillede til sine kundeudtalelser (som vel er rigtige nok). Nå nok om det... efter det her billede:

Sabine Jensen fra SKAT

(Lånt fra Per Allerup via Google+)

Bugs og sjove fund på skat.dk

Tweeps og aktive mennesker på facebook er hurtige til at finde og lokalisere fejl og mangler, når det handler om websites... især de offentlige. Herunder er der et par links til sider med anderledes indhold:

Mappemix: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=54&vId=0

Test ål og øl af stål i mål!: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=3&vId=0

Vent med at slette denne: http://www.skat.dk/skat.aspx?oId=13952&vId=0

Ingen adgang: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=3&vId=1

Statistik: http://www.skat.dk/?stat=1 (Bo Møller - @BoMoellerDK)

 

287 fejl... på forsiden

Der er altid fejl og bugs, der skal rettes til, når et nyt site går i luften. Det er selvfølgelig også tilfældet med skat.dk. Men at have tæt ved 300 fejl og 8 advarsler på forsiden alene er alligevel imponerende. Jeg er ikke hverken programmør eller kodenørd, men jeg ved, at 287 fejl ikke er godt nok.

Markup validator

Du kan køre dit eget site eller skat.dk igennem selv på denne hjemmeside.

Dog ser det alligevel ud til, at guttermænd og -kvinder bag data4u.dk skal have et klap på skulderen; forsiden loader hurtigt:

pingdom skat.dk

Tillykke med det. Det er i undertegnedes øjne en meget fin test.

Twitter altid med på at slagte andre

Du kan altid være helt sikker på, at når en offentlig myndighed eller institution lancerer noget nyt, så er twitter det første sted at fejlene findes. En hurtig søgning på #skat eller bare “skat.dk" viser meget hurtigt, at brugerne og specialisterne på de sociale medier ikke er vilde med skat.dks nye design, funktioner, usability, kode og ... Det er da også svært at finde noget at klappe i hænderne over lige nu. Men døm selv her på twitter: